Naar overzicht

Artikel Familiegeheimen Verenigde Staten

De hereniging (na 44 jaar) van deze broers is onvergetelijk


Sommige verhalen zal de redactie van Spoorloos nooit vergeten. Zoals dat van Jaap Klaassen (65). Eind 2010 zag hij na 44 jaar zijn twee jaar oudere broer Kees weer terug die naar Amerika was geëmigreerd. En hij heeft nogal wat meegemaakt.
 

Kees en Jaap

 

November 2010 – Broer is Amerikaanse cowboy

“Kijk jou nou, je bent een oude man!” zegt Kees gekscherend tegen zijn broer Jaap. Vervolgens omhelzen ze elkaar stevig. Als kleine jongens deden ze alles samen. Het kwam dan ook als een schok dat Kees in 1967 zijn liefde achterna reist en naar Amerika vertrekt. Jaap miste zijn grote broer al die jaren erg en deed er alles aan om hem te vinden. Spoorloos vindt Kees, een cowboy, met hoed en lange baard, in het weidse Nebraska. Daar bezit Casey, zoals hij in Amerika genoemd wordt, een stuk land ter grootte van Amsterdam. Kees vertelt dat hij geen makkelijk leven heeft gehad. Hij verloor zijn voet in de oorlog in Vietnam, trouwde vier keer en verloor zijn dochter en vierde vrouw. Als hij hoort dat Jaap hem zoekt, is hij heel blij. Hij vond het destijds vreselijk om zijn jongere broertje achter te laten in Nederland. Nu zijn ze eindelijk weer herenigd.

September 2014 – Amerikaans visum is probleem

De frustratie bij Jaap is groot. Hij wil dolgraag zijn broer bezoeken in Amerika, maar krijgt zijn visum maar niet rond. “Ik heb een keer het verkeerde visum aangevraagd, en nu wordt mijn verzoek steeds afgewezen. Ik heb Kees sinds de ontmoeting voor Spoorloos niet meer gezien”. Het contact is gelukkig nog steeds goed; de broers bellen elke week. Vorig jaar heeft Kees zijn landgoed in Nebraska verruild voor Maryland, om zo dichterbij Jaap en de rest van zijn Nederlandse familie te zijn. Helaas laat Kees’ gezondheid het niet toe om naar Nederland te komen. Hij heeft suikerziekte en hartklachten. Jaap: “Ik mis hem nu nog erger dan voor ik hem weer zag bij Spoorloos. Het was fantastisch om hem weer te zien. Onze band was meteen weer zoals vroeger. We hebben dezelfde ideeën en zijn allebei gek op dieren. Als ik mijn visum rond krijg vlieg ik morgen nog naar hem toe.”


Kijk de hele uitzending van 31 januari 2011