DNA onbesmet

Precies wanneer ik het nodig heb, zit de envelop niet in mijn tas. Vergeten. En ik heb de DNA-set absoluut nodig. Want uitgerekend nu is de gevonden vader er niet zeker van de juiste persoon te zijn.

Wangslijm

Dat betekent dat ik wangslijm moet afnemen bij de vader en het materiaal zal afgeven bij het laboratorium dat voor ons de ouderschapsonderzoeken doet. Die wangslijm-actie moet gedaan worden met drie wattenstaafjes. In mijn DNA-setje, dat ik dus niet bij me heb, zitten alle spullen handig verpakt en daarmee is het onderzoek zelfs voor de amateur een fluitje van een cent. Maar nu ligt het anders. Geen DNA-setje en zo'n ding is hier in Palma de Mallorca nergens te koop. In de plaatselijke apotheek schaf ik een bakje wattenstaafjes aan in de veronderstelling dat het daarmee ook wel zal lukken. Ik moet alleen even nadenken over het bewaren van de staafjes nadat ze van wangslijm zijn voorzien. Want ja, wat doe je er dan mee?

Foto Derk met geïmproviseerd DNA-setje
Het geïmproviseerde DNA-setje

 

Dochters advies

Mijn dochter studeert scheikunde, zonder twijfel weet zij hoe om te gaan met DNA-materiaal. Zelf denk ik dat de wattenstaafjes het best bewaard kunnen worden in een schoon plastic zakje. Dochter veegt mijn plastic-zakjes-idee meteen van tafel. Doe maar in droge enveloppen is haar advies. Plastic zakje lijkt me beter, hou ik eigenwijs vol. Slecht idee, herhaalt dochter. Plastic gaat 'broeien', er ontstaan schimmels en die vervuilen het DNA. Niet doen.


Overtuigd van mijn eigen gelijk ga ik met wattenstaafjes en plastic zakjes naar de man die getest moet worden. Maar voor de zekerheid haal ik in een kiosk ook nog een paar enveloppen.

VOL AFKEER

Gewapend met 3 plastic zakjes en 3 enveloppen vol wangslijmmonsters meld ik me een paar dagen later bij het laboratorium. De onderzoekster die het spul in ontvangst neemt kijkt vol afkeer naar mijn handel. Toch niet in plastic gedaan, hè?, vraagt ze afkeurend.

Ik schuif meteen de drie enveloppen naar voren. Plastic, nee natuurlijk niet, pareer ik, dat vervuilt het DNA-materiaal. Nee hoor, kijk, in een droge envelop. Ik ben toch niet gek?

Maar wel stronteigenwijs moet ik toegeven. De mooie uitslag die we de week erop ontvangen is in elk geval niet aan mij te danken.

 

Land