Naar overzicht

Artikel Adoptie Peru

Ruth uit Peru: ‘Met een moeder die me had afgestaan, voelde ik me zó ongewenst’

 

Ruth (37) had als meisje met bruine huidskleur in een blank gezin altijd het gevoel dat ze er niet bij hoorde. Twee keer eerder ging ze al op zoek naar haar roots in Peru. Helaas zonder resultaat. Maar de derde keer met Spoorloos was raak en kon ze eindelijk haar familie in de armen sluiten. 

 

Ruth heeft maar liefst 4 broers en 2 zussen
Ruth ontmoette ook haar broers en zussen

Altijd waarom  

‘Waarom ben ik afgestaan? Waarom kon ik daar niet blijven? Waarom moet ik hier in Nederland zijn?’ Deze vragen hielden Ruth haar hele jeugd bezig. "Ik heb hele lieve adoptieouders die mij aan alle kanten steunden," vertelt Ruth, "maar vaak voelde ik me toch anders en alleen. Bijvoorbeeld toen we op mijn dertiende naar Slowakije op vakantie gingen. Bij de douane werd ik ondervraagd. De politie geloofde niet dat mijn ouders mijn ouders waren en zeiden dat ik loog. Pas toen ik begon te huilen en mijn vader eindelijk mocht uitleggen dat ik geadopteerd was, werd ik geloofd. Dit pijnlijke voorval bevestigde opnieuw mijn gevoel dat ik er niet bij hoorde."
 

Ruth: "Schilderen is mijn uitlaatklep"
Ruth: "Schilderen werd mijn uitlaatklep"

Pijnlijke confrontatie

Dat gevoel veranderde toen Ruth met hulp van Spoorloos haar familie vond. Ze was dolblij, maar de informatie dat haar moeder zwanger was geraakt na onvrijwillige seks, kwam hard aan. "Uit het verhaal bleek dat mijn moeder pas dertien was toen ik werd geboren. Dat is zó jong. Daar was ik echt wel een paar dagen kapot van. Een gevoel dat ik herkende uit mijn pubertijd. Toen heb ik een heel moeilijke periode gehad. Ik voelde ik me zo ongewenst, dat ik stuk wilde. Ik dronk, blowde en spijbelde, álles om maar niet te hoeven voelen. Die pijn had ik diep weggestopt, maar voelde ik weer toen ik dit bericht hoorde. Ik was juist op zoek gegaan om mijn biologische moeder te laten zien dat het goed met mij gaat, niet om die pijn weer te voelen. Gelukkig kon ik het dit maal sneller onder controle krijgen.”
 

De moeder van Ruth raakte al op haar 13e zwanger
De Peruaanse moeder van Ruth was al op haar 13e zwanger.  

Zó gelukkig

“Ik kon alleen maar lachen toen ik mijn moeder voor het eerst zag. Zó gelukkig voelde ik me. Ik lijk ontzettend op haar en dus niet op mijn verwekker. Mijn moeder werkte bij hem in de huishouding en hij heeft haar jarenlang misbruikt. Toen de cameraploeg weg was, vertelde ze dat ze me graag had willen houden. Er is tegen haar gezegd dat ik tijdelijk ergens anders woonde en dat zij mij later zou terugkrijgen. Door kinderhandelaars ben ik toen ter adoptie aangeboden. Voor mijn moeder was dit een groot trauma. Maar hopelijk kan ze dat heel donkere hoofdstuk nu verwerken en sluiten. Ik ben zó dankbaar dat Spoorloos voor mij op zoek is gegaan. Mijn missie om haar te laten weten dat het goed met mij gaat, is geslaagd. Ik heb vier broers en twee zussen, die ook heel blij waren. Net als de man van mijn moeder. Ik app nu veel met mijn nieuwe familie. Om beter met mijn moeder te kunnen praten wil ik snel Spaans leren. Ik denk dat ze mij nog veel te vertellen heeft. Én we gaan sparen, zodat we met onze kinderen naar mijn geboorteland kunnen.”