Over Spoorloos

Naar overzicht

Artikel

Over Spoorloos


Spoorloos is een televisieprogramma van de KRO-NCRV waarin het opsporen van bloedverwanten centraal staat. Soms zijn familieleden elkaar uit het oog verloren, of hebben ze elkaar zelfs nog nooit gezien. De redenen waarom het contact verbroken is zijn divers. Bijvoorbeeld een kind dat verlaten is door een van de ouders na een verbroken relatie of een baby die is afgestaan ter adoptie. Vaak betreft het gevoelige zaken waarbij de redactie behoedzaam te werk moet gaan. De presentatie is in handen van Derk Bolt. Hij gaat regelmatig op pad om te familieleden op te sporen.

De redactie ontvangt per jaar meer dan duizend aanvragen voor hulp bij een zoekactie. Bij ruim de helft van deze aanvragen gaat het om vaders, moeders, (half)broers en (half)zusters, dus directe bloedverwanten. Het motief om op zoek te gaan komt vaak voort uit de behoefte om meer te weten te komen over de eigen afkomst. Volgens een ruwe schatting weten enkele honderdduizenden Nederlanders niets over één van hun biologische ouders. Een deel van hen gaat zelf op zoek naar het verleden. Als resultaat uitblijft, kan Spoorloos proberen iets meer te weten te komen.

Naast de redactie in Nederland heeft Spoorloos een krachtig netwerk van tientallen correspondenten over de hele wereld om te assisteren bij zoektochten. Elk land en cultuur vereist zijn eigen aanpak om een zoektocht tot een succesvol einde te brengen. Inmiddels heeft Spoorloos een uitstekende reputatie opgebouwd met meer dan 25 jaar ervaring. De eerste uitzending vond plaats op 2 februari 1990. Spoorloos werd in 2001 bekroond voor haar werk met de Gouden Televizier Ring.

Zoek jij een bloedverwant?

Zoek jij ook jouw moeder, vader, zoon, dochter, broer of zus? Misschien kan Spoorloos je helpen bij het zoeken naar deze persoon! Meld je hier aan! 

Maar schrijven kan natuurlijk ook:

Spoorloos
Postbus 200
1200AE Hilversum

Telefonisch worden geen aanmeldingen aangenomen.

We krijgen de laatste tijd regelmatig aanmeldingen met alleen de resultaten van de genetische genealogietest van bijv. My Heritage. Deze informatie alleen is voor ons niet voldoende om een zoektocht te starten. Wij hebben meer informatie en een ingevuld aanmeldformulier nodig om voor u aan de slag te gaan.

Bij aanmelding ga je akkoord met onze Algemene Voorwaarden en onze Privacy Verklaring.