Naar overzicht

Artikel Australië

Muurvast in Tasmanië


Een dorpje in het noorden van Tasmanië. We zijn ruim op tijd en dus in de gelegenheid eerst wat algemene opnames van het gehucht te maken. Voor een overzichtsshot valt mijn oog op de enige berg in de buurt. Er loopt een behoorlijk steil modderpad omhoog, bezaaid met sprokkelhout. Goed begaanbaar ziet het er niet uit, maar ik herken sporen van banden, dus je moet erop kunnen rijden. Ik schakel de vierwielaandrijving van onze SUV in en sla het pad in.
 

Heuvel in Tasmanië
Tasmaans heuvellandschap


We hobbelen, slippen, bonken en kraken. Opeens zie ik een fikse kuil over het hoofd en meteen daarop staan we te slippen in de klei. Het ziet er niet best uit. En terwijl ik mijn voet op de rem heb komt de SUV ineens in beweging. Langzaam begint het loodzware ding te schuiven. Door de gladde modder naar beneden. We stappen snel uit. De auto is niet te stoppen en doet wat hij wil. Hij krijgt steeds meer vaart en een afgrondje komt steeds dichterbij. Net als ik denk, ‘daar gaat ie’, knalt onze SUV op een fikse boomstronk. De achterwielen bungelen in de lucht.

We leggen stenen onder de wielen, proberen met boomstammetjes de boel op te tillen. We proppen hout onder de voorwielen. Het duurt niet lang of we zitten van top tot teen onder de modder. En alle inspanningen zijn uiteraard volkomen zinloos. Uiteindelijk zit er weinig anders op dan een wandeling terug naar het dorpje. Daar zien we een man bij een enorme pick-up truck. Als ik onze situatie heb uitgelegd haalt hij zelfverzekerd zijn schouders op. Niks aan de hand, hij rijdt wel even.

 

Derk tijdens de zoektocht
Tijdens de zoektocht in Tasmanië


Even later zit ik in de cabine te keuvelen met de behulpzame Bill. We hebben het over de prachtige natuur om ons heen. Hij wijst op het bos waar we iets eerder nog vrolijk doorheen banjerden: “Daar moet je uitkijken, de meest giftige slangensoort Australië sluipt er rond.” Goed om te weten. Met de lier van zijn truck trekt hij onze auto uit de benarde positie. We rijden veilig achter Bill aan, terug naar het dorp. Lacherig kijken we naar de helling waar we net nog vast stonden. Van opnames zal het vandaag niet meer komen. Eerst de auto wassen. Morgen is er weer een dag.