Naar overzicht

Artikel

Herinneringen aan een offerfeest


Voor een verhaal van een gevonden vader was verslaggever Michel Zeegelaar voor Spoorloos op pad in Turkije. De man werd gezocht door zijn Nederlandse zoon en dochter. Hun moeder had kort een relatie met hem gehad, maar toen de relatie eindigde, was vader teruggekeerd naar zijn geboorteland. Zijn kinderen had hij nooit meer gezien, maar toen hij hoorde dat ze naar hem op zoek waren, was hij dolblij. We waren van harte welkom om bij hem in Turkije te komen filmen

 

Spoorlooscrew bij offerfeest
Spoorlooscrew bij Offerfeest (Michel rechts)

Geluk

We hadden geluk; de reis viel precies in de week van het Offerfeest. Ook wel ‘Het grote feest’ genoemd en qua belangrijkheid te vergelijken met het Kerstfeest. Op deze dag worden door moslims wereldwijd schapen en lammeren, volgens strikte regels, geslacht en in familiekring opgegeten. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.

Geschikt schaap

We kregen toestemming van de vader om hem te filmen tijdens zijn zoektocht naar een geschikt schaap. In het dorp was een grote markt waar uit de hele omgeving schapenboeren samen kwamen om hun waar te verkopen. Overal waar je keek, zag en hoorde je de beesten. Na twee uur zorgvuldig keuren volgde er eindelijk een handjeklap. Maar helaas liet het arme schaap zich niet zomaar meevoeren. Het duurde uren voordat 'onze' aanwinst belandde waar hij zijn moest; in de tuin van de buurman. Die bleek namelijk ook de lokale slager te zijn. Bij hem werden alle schapen samengebracht.

Nieuwsgierig

De volgende dag waren we welkom om de slachting bij te wonen. Ik twijfelde of ik wel moest gaan. Aan de ene kant was ik nieuwsgierig om zo iets een keer mee te maken. Aan de andere kant wist ik niet of ik zo’n slachting wel wilde aanzien. Ik stelde me voor dat het heel bloederig zou worden en dat het blaten van de schapen onverdraaglijk zou zijn. Met lood in mijn schoenen betrad ik met mijn andere Spoorloos-collega’s de tuin van de slager, waar ook de buren zich hadden verzameld.

schoonmaken van het schapenvlees
Schoonmaken van het schapenvlees

Sparteling

Er had al een aantal slachtingen plaatsgevonden. Maar tot mijn verbazing stonden de nog levende schapen rustig bijeen. Al vrij snel was ons schaap aan de beurt. In een aparte hoek werd in een oogwenk haar keel doorgesneden en stroomde het bloed in een afvoerput. Na een lichte sparteling, bewoog ze niet meer. Voortvarend werd de huid gestroopt en de ingewanden verwijderd. Eenmaal thuis werd het vlees meteen klaar gemaakt en het eten uitgedeeld. Het Grote Feest was begonnen. Ik moet zeggen; het smaakte heerlijk!