Naar overzicht

Artikel

Een zoektocht in Cuba leidt naar Fidel Castro


Eén van de landen op mijn verlanglijstje voor zoektochten is Cuba. Ik ben voor vakantie wel een paar keer in dat prachtige land geweest, maar we krijgen nauwelijks aanvragen voor zoektochten daar. Zo'n 10 jaar geleden was er eentje. Ik was toen aan het speuren in het binnenland van Java, dus ik kon tot mijn spijt zelf niet gaan.
 

Derk in slaapkamer Java


Eén van de researchers van de redactie zou op vakantie gaan naar Cuba en had besloten om daar zelf wat uit te gaan zoeken. Maar dat bleek niet zonder moeite! Het begon al met het adres van Juan, de vader die we zochten. Het leek wel een soort wiskundesom: 226 no.1117 e/ 11413 in Havana. De research-collega vertelt me dat hij in een boekhandel in Havana een goede stadsplattegrond heeft weten te vinden. Eentje waarop ook de buitenwijken staan. Zo ontdekt hij dat het getal 11413 in het adres 11 y 13 moet zijn. Ik weet dat dat een gangbare manier is om in Zuid-Amerika adressen aan te geven: straat 226, huisnummer 1117, tussen zijstraat 11 en 13. Kleine verschrijving, grote gevolgen.
 

Een kleurrijke wijk in Cuba


Dan de weg ernaar toe. Mijn collega komt in contact met een taxichauffeur met een opmerkelijke bijnaam: El Piloto. Die naam dankt hij niet aan de snelheid waarmee hij zijn klanten vervoert, maar aan zijn vorige beroep: straaljagerpiloot. Deze piloot was bij de legerleiding uit de gratie geraakt en daarna als snorder gaan werken. In zijn oldtimer rijden ze door het oude kleurrijke centrum. Je snapt dat ik toen al jaloers was, maar het verhaal krijgt een verrassend vervolg. De piloot begint namelijk even later wat benauwd te kijken, omdat ze vlakbij het woonhuis zijn van ‘el comandante’ Fidel Castro. Het gebeurt eigenlijk nooit dat we daar familieleden vinden.
 

oude auto in Cuba


Misschien dit keer wel? Vlak voordat ze de wegblokkade bij Fidels straat bereiken moeten ze afslaan. Even verderop vinden ze het gezochte adres. Er staat een moderne villa waar de moeder van Juan blijkt te wonen. Ze reageert verheugd als ze hoort van de reden van het bezoek. Uit de keukenkast haalt ze een schoenendoos met bewaarde brieven en foto's van Juans zoon. Ze geeft mijn collega het adres van Juan zelf die aan de andere kant van de stad blijkt te wonen. Hij reageert snikkend van blijdschap op het nieuws dat zijn zoon contact met hem wil.

Kortom, een dankbare missie. Nu wil ik zelf wel eens naar Cuba voor een zoektocht. Zoek jij nog familie daar?

 

Derk Bolt