Naar overzicht

Column Familiegeheimen Nederland

Waarom ik soms moeite heb met aanbellen


De laatste tijd merk ik dat ik soms een beetje twijfel bij het aanbellen. De hele zoektocht ben ik doortastend geweest en heb ik iedereen zonder problemen aangesproken. Deuren werden al dan niet met lichte schroom geopend. Mensen schrokken soms van de camera, maar begrepen het meteen wanneer ik uitlegde waar het mij om ging.
 

Derk bij de intercom

"Regent het, dan valt er te schuilen" 

Het doet me goed dat zo veel mensen die ik tegenkom en spreek, graag meehelpen en zich suf piekeren wanneer ze een gezochte persoon ook alweer voor het laatst hadden gezien. Als het buiten koud is, mag je meteen binnenkomen. Regent het, dan valt er te schuilen. Sterker nog: moet je naar de wc, ga gerust je gang. En ondertussen bellen zij nog even met kennissen die misschien iets weten van de spoorloze.

"Mannen die nooit hebben geweten dat ze een kind verwekten"

Dat aarzelen bij het aanbellen heeft met iets anders te maken. Het is de laatste maanden een paar keer gebeurd dat ik na het zoeken voor de deur sta van een vader. Mannen die hun kind tientallen jaren niet zagen, of zelfs nooit hebben geweten dat ze een kind verwekten. Het moment dat je op de bel gaat drukken is echt spannend. Altijd vraag ik me af hoe deze man zal reageren als hij beseft dat ik niet gewoon met, bijvoorbeeld, een aangetekende brief kom, maar misschien wel z'n leven aangrijpend verander. Zat hij net nog met een versnapering te relaxen op de bank, even later is hij vader van een kind uit een ver verleden. En dat kom ik dus vertellen, nadat ik op de bel heb gedrukt. 

"Er is geen weg meer terug"

Ik zie het naamplaatje, de wijsvinger nadert onafwendbaar. Het moet. In het huis hoor ik luid en duidelijk de zoemer. Er is geen weg meer terug. De deur zwaait open, een verwonderd hoofd kijkt me indringend aan. 'Dag meneer, ik heb goed nieuws voor u', hoor ik mezelf zeggen. En met een brede glimlach hoop ik ook deze keer weer dat ik daarin gelijk heb. 

Derk