Naar overzicht

Artikel Ontvoeringen Colombia

Ge'boek't door DWDD, maar ben ik vanavond daar ook te zien?

Nadat mijn nieuwe boek ‘Ontvoerd’ gisteravond het levenslicht zag mag ik vanavond aanschuiven bij De Wereld Draait Door om met Matthijs te praten over de ontvoering in Colombia. Ik moet me nog wel even voorbereiden want de boekpresentatie gisteravond was heel gezellig met familie, vrienden en collega’s. En heel laat…

 

Derk tijdens de boekpresentatie
Derk tijdens de presentatie dinsdagavond van zijn nieuwe boek


Wat doe ik aan? Ik kan dezelfde outfit aantrekken waarin ik een week lang in de Colombiaanse jungle heb rondgelopen. Geen paniek: alles is gewassen hoor. Al vrees ik wel dat een vale broek, een shirtje en afgetrapte gympen iets te shabby zijn. Nee, ik hou het op informele kleding, maar wel netjes.

Lolbroek

En wat ga ik vertellen? En hoe? Ik laat het een beetje afhangen van de andere gasten van die uitzending. Als daar wat zware verhalen langs komen ga ik niet de lolbroek uithangen, dat zou niet gepast zijn. Ik heb geen flauw benul welke gasten er vanavond nog meer zijn, ik wacht het rustig af. Ik ga er vanuit dat het gros van de DWDD-kijkers wel weet dat ik in juni met mijn cameraman Eugenio door de Colombiaanse guerillabeweging ELN een week lang ben vastgehouden. Nu heb ik het uitgebreide verhaal al tegen veel mensen verteld. Daarom moet ik er voor waken dat ik vanavond te veel in detail schiet en de hoofdlijnen oversla. Hoe dan ook: ik streef naar een ‘up’ gevoel. En daar is alle reden toe, gezien de goede afloop van ons avontuur bij de rebellenclub.

Uit eigen werk

Ik weet niet of ik een stukje ‘uit eigen werk’ mag voorlezen. Een optie is de hilarische anekdote over de wijze waarop de ontvoerders meenden hoe ze ons ‘onzichtbaar’ konden verplaatsen. Eén zin daarover:
Midden in de nacht met een sombrero achterop een voorbijscheurende motor om maar niet op te vallen. Geweldig plan! Iedereen die ons ziet krabt zich op het hoofd, en vraagt zich af wie het in zijn kop haalt om na zonsondergang nog een mega-sombrero op te zetten.
Oja, laat ik dus maar een boek meenemen.

Groot nieuws

Overigens loert voor dit soort gelegenheden altijd het gevaar van ‘groot nieuws’. Zo groot, dat mijn boekpresentatie naar het tweede plan verhuist en ik de uitzending thuis vanavond tandenknarsend thuis zit te bekijken. Dus wie er nog wat belangrijks te melden heeft: wacht nog even, morgen is het een perfecte dag voor belangrijke zaken! Dus vanavond kijken, alleen al om te zien dat ik niet geannuleerd ben. (de uitzending van DWDD mèt Derk was woensdagavond)


Derk