Naar overzicht

Artikel

Eline: mijn leven met twee paar ouders


Wie zelf het verhaal van de in China te vondeling gelegde Eline wil horen, kan zich aanmelden voor een bijeenkomst donderdagavond in Alkmaar. Daar zal Eline zelf over haar ervaringen met haar gevonden biologische familie vertellen. Sinds Eline 10 jaar geleden met behulp van Spoorloos haar familie ontmoette, onderhoudt ze met hen een warm contact.
 

Eline met haar Chinese familie


In onze uitzending van 30 januari was te zien dat met hulp van donateurs uit Nederland de leefomstandigheden van haar Chinese familie sterk zijn verbeterd en dat er dankzij donaties uit Nederland studiebeurzen verstrekt konden worden aan middelbare scholieren.

Spijt van afstaan

Eline is door haar Chinese ouders te vondeling gelegd, nadat zij als derde dochter in het Chinese gezin is geboren. De boete die haar ouders van de overheid opgelegd kregen omdat zij een meisje was, konden ze niet betalen. Tien jaar na de adoptie weten de Nederlandse adoptiefouders met een advertentie contact te leggen met de biologische ouders van Eline, die op een vervallen boerderijtje wonen vlakbij de Chinese miljoenenstad Chongqing.

Er volgt een emotionele ontmoeting tussen Eline en haar Chinese ouders, die spijt betuigen dat ze haar hebben afgestaan en vertellen dat ze haar nooit vergeten zijn. De hereniging met haar Chinese ouders heeft voor Eline veel veranderd. Want:

• Hoe voelt het om twee paar ouders te hebben en hoe ga je hier mee om?
• Wat betekent het dat jij als enige bent afgestaan?
• Hoe was de eerste ontmoeting en hoe is het contact nu?
• Hoe ga je om met de cultuurverschillen?

 

Foto van bijeenkomst van de stichting in China

 

De cirkel is rond

De hernieuwde kennismaking leidt ook tot zorgen in Nederland over de armoedige leefomstandigheden van het Chinese echtpaar. Eline’s Nederlandse ouders kunnen en willen het leven van de familieleden in China niet veranderen, maar ze voelen zich wel verantwoordelijk naar Eline toe. Daarom willen ze er voor zorgen dat Eline’s ouders het iets beter krijgen, waardoor Eline zich ook minder zorgen hoeft te maken.

Daarom richtten ze een stichting op: Eline-de Cirkel is Rond. Met donaties uit Nederland kunnen de oudere zussen van Eline en ook andere jongeren een opleiding volgen, waardoor ook zij veel betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt. En daarmee ontstaan mogelijkheden om hun familieleden te helpen.

In de vervolguitzending hebben we laten zien we dat de ouders hun boerderijtje verlaten hebben en verhuisd zijn naar een moderne flat en dat Eline’s zussen via een studie een goede baan hebben gevonden.


Aanmelden

Bent u benieuwd naar het verhaal van Eline en het contact met haar Chinese familie? Wilt u weten wat Stichting Eline-de Cirkel-is-Rond betekent voor middelbare scholieren op het Chinese platteland? Eline Kuijper en Wilma Leermakers, haar moeder en voorzitter van Stichting Eline-de Cirkel is Rond, vertellen het. Donderdagavond, in Alkmaar. Er zijn voor deze bijeenkomst nog een paar plaatsen beschikbaar. Aanmeldingen lopen via de website van de stichting.